گودبرداريها و ساختمانسازيهاي غير اصولي از جمله علل ريزش ساختمانها به شمار ميرود. اين حوادث نگرانيها را بيش از پيش افزايش ميدهد چراکه ممکن است خانه يا آپارتماني که در آن زندگي ميکنيم در کمتر از چند ثانيه بر سرمان آوار شود. تنها علت نگرانيها اين است که بيشتر کارفرمايان در ايمني ساختمانها کوتاهي ميکنند و به گودبرداريهاي غيراصولي و حادثهآفرين دست ميزنند.
به گفته داوود براتي، معاون حفاظت و پيشگيري از سازمان آتشنشاني در سال 85 حدود 115 حادثه گودبرداري اتفاق افتاد که اين ميزان در سال 86 به 260 حادثه رسيد. ضمن آنکه اين حوادث 90 کشته و زخمي در سال 85 و 110 کشته و زخمي نيز در سال 86 به همراه داشته است.
رعايت نکردن ضوابط و مقررات، انجامگودبرداري از سوي افراد غير متخصص، نبود نظارت و کنترل مهندس ناظر و مالک از مهمترين دلايل بروز اينگونه حوادث است که علاوه بر کارگران، براي ساکنان منطقه نيز ايجاد خطر ميکند.
مشکل ديگر به مقاومت و قدمت ساختمانها باز ميگردد. متأسفانه در تهران درصد بالايي از ساختمانها غيرمقاوم و فرسوده هستند و علاوه بر آن، وجود زمينها، معابر کوچک و باريک نيز خطر ريزش ساختمانهاي جانبي را افزايش ميدهد.
اين تمام داستان نيست، چراکه ضعف ضوابط و مقررات در زمينه گودبرداري از مهمترين علت اين ويرانيها است. قوانين و مقررات موجود پاسخگوي نيازهاي امروزي نيست و بايد بازنگري شود؛ در اين بازنگري نهادهاي مسئول مثل نظام مهندسي، شهرداري و شوراي شهر، وزارت مسکن و شهرسازي و حتي آتشنشاني در آن مشارکت داشته باشند.
از سوي ديگر حتي اگر قوانين و مقررات نيز هيچ مشکلي نداشته باشند که قائدتاً اين طور نيست، مشکل را بايد در ضعف عملکرد مسئولاني جستجو کرد که به نوعي در اين ساخت و سازها دخالت دارند، اما نظارتي صحيح از سوي آنها اعمال نميشود.
ريزش ساختمانهاي در حال تخريب در سطح شهر مسئلهاي نيست که مربوط به ديروز و امروز باشد بلکه اين گونه حوادث براساس آمارهاي موجود روزانه اتفاق ميافتد. لازم است شهرداري تهران، وزارت مسکن، سازمان نظاممهندسي و ساير مراجع مرتبط نسبت به اصلاح اين وضعيت اقدامات لازم را انجام دهند تا چنانچه حادثهاي همچون تخريب خانه سعادتآباد رخ داد نه تمام تقصير، حداقل بخشي از آن را بر گردن گرفته و خبرنگاران را در بزرگنمايي اين حادثه مقصر ندانند./115
انتهای پیام/